InnoEnergy logo
News

Rijden op groene waterstof met een tankstation van Atawey voor de deur

For information in English on Atawey’s Hydrogen refueling solutions click here

Komend jaar wil Atawey turn-key tankstations voor waterstof gaan verkopen in België, Nederland en Luxemburg. Dit kan interessant zijn voor industriële bedrijven met heftrucks en vrachtwagens maar ook voor afvalinzamelaars en pakketbezorgers die non-stop en CO2-vrij in de binnenstad willen rondrijden. Ook voor onafhankelijke tankstations en gemeentes is dit een goede instapmogelijkheid. In Frankrijk installeerde Atawey tot nu toe 22 tankstations voor waterstof.

Het beste moment om over te stappen op voertuigen die rijden op waterstof is nu, zegt Myriam Foucher. ,,De markt groeit exponentieel. We schatten dat er in 2030 zeker wel zo’n 2000 waterstoftankstations in de EU staan. Nu staan er plusminus 200.” Foucher is marketing manager bij de Franse start-up Atawey die een tankstation ontwikkelde voor voertuigen die op waterstof rijden. De tankstations van Atawey worden verkocht onder de merknaam Atawheel.

Zo’n tankstation past op de parkeerplaats voor één personenwagen, en is dus eenvoudig in te passen in een dichtbebouwde omgeving zoals in een stad of op een bedrijventerrein.

Voordeel van rijden op waterstof is in de eerste plaats dat er geen uitstoot is van schadelijke stoffen. Het enige dat uit de uitlaat van het voertuig komt is een straaltje water en wat stoom. Voordeel van een Atawheel tankstation voor de deur van een bedrijf is dat de voertuigen binnen vijf minuten een volle tank hebben waarmee ze, als het bijvoorbeeld een bestelwagen betreft, zo’n 500 kilometer mee kunnen rijden. ,,Dat geeft het bedrijf een hoge mate van autonomie.”

Makkelijk uit te breiden

Elektrische voertuigen die rijden op een batterij hebben zoals bekend doorgaans een kleinere actieradius. Het weer opladen van een lege batterij duurt bovendien minimaal een half uur. Voor een bedrijf dat zijn voertuigen gedurende de hele dag onafgebroken wil inzetten, kan waterstof een uitkomst bieden.

Bedrijven kunnen het Atawheel tankstation bestellen in verschillende modaliteiten. Er is de optie om een tankstation aan te schaffen met daarin een elektrolyser die gebruik maakt van niet-corrosieve elementen. In dat geval is het tankstation dus zelfvoorzienend, en is alleen een aansluiting op de waterleiding en een elektriciteitsbron noodzakelijk. Dat kan een zonnecel of een windmolen zijn, of (groene) stroom uit het elektriciteitsnetwerk. Andere optie is de aanschaf van een tankstation met een reservoir voor opslag van waterstof dat geregeld wordt aangevuld.

Voor een bedrijf dat begint met waterstof kan het aantrekkelijk zijn om klein te beginnen, zegt Foucher. ,,Als het bedrijf groeit en het meer voertuigen in gebruik wil nemen, is het tankstation makkelijk uit te breiden.” De productiecapaciteit kan verzesvoudigd worden en van 100 kilo waterstof per dag opgeschaald worden tot 600 kilo per dag.

Een basistankstation met een elektrolyser kan dagelijks waterstof produceren voor 20 voertuigen met een tank van gemiddelde grootte (met ruimte voor vijf kilo waterstof, goed voor een actieradius van zo’n 500 kilometer). Voor vrachtwagens is het aantal lager omdat de tank groter is (ruimte voor 35 kilo waterstof, goed voor een actieradius van zo’n 400 kilometer). De tankstations leveren waterstof op druk van 300, 350 en 700 bar, waarbij de waterstof onder de hoogste druk bedoeld is voor vrachtwagens zodat er veel gas in de tank past.

In Frankrijk heeft Atawey 22 tankstations van verschillende grootte verspreid over het hele land kunnen installeren. Sommige stations fungeren mede als leverancier van waterstof voor andere Atawey-stations in de buurt. Dat zijn dus stations zonder eigen elektrolyser.

In 2035 elke 150 kilometer tankstation voor waterstof

Na een succesvolle uitrol in Frankrijk wil Atawey de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse markt veroveren. Het moment hiervoor is zeer geschikt, volgens Foucher, onder andere nu de Europese Commissie heeft aangekondigd dat er binnen vijftien jaar om de 150 kilometer een tankstation voor waterstof moet komen in de Europese Unie zodat het vooral voor de zware voertuigen zoals vrachtwagens een goede manier is om van diesel af te komen en over te gaan op groene, CO2-vrije brandstof.

Aangezien Nederland, België en Luxemburg doorvoerlanden zijn voor ladingen die van overzee komen zoals uit Azië kan een investering in een tankstation op het bedrijventerrein van vervoersbedrijven een uitkomst bieden om aan de CO2-eisen van de Green Deal te voldoen waarbij het doel is in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten en in 2050 CO2-neutraal te produceren.

Maar ook voor pakjesbedrijven die rondrijden in de binnenstad is het een interessante oplossing omdat veel steden geen diesel meer toelaten in de stad. Ook voor industriële bedrijven kan een tankstation voor waterstof een oplossing zijn, zegt Foucher. “Vorkheftrucks en containerheftrucks op waterstof stoten zo niets uit, terwijl ze nagenoeg onafgebroken kunnen functioneren omdat tanken nauwelijks tijd kost.”

Tankstation van Atawey 24/7 beschikbaar

De tankstations van Atawey zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar, zegt Foucher. ,,De betrouwbaarheid van onze tankstations ligt op 95 procent, tegen 85 procent die gebruikelijk is in de markt. Het onderhoud plannen we vooraf en zal geschieden op dagen in vakantie en het weekend.” Het tankstation zelf is zeer efficiënt. ,,Er gaat nog geen molecuul waterstof verloren bij het tanken”, zegt Foucher.

De tankstations zijn bedoeld voor relatief kleine netwerken van voertuigen voor gebruikers die snel voor de deur willen tanken en gebruik willen maken van groene brandstof. Binnen een industrieel complex zijn ze makkelijk in te passen, maar ook in de bebouwde omgeving van een stad zoals voor het ophalen van afval voor een gemeente.

Wil je graag meer informatie of zelfs een op maat gemaakte offerte ontvangen? Laat het ons weten!

Previous Next